Je kan ervoor kiezen om een persoonlijke lening af te sluiten als je bijvoorbeeld direct wat extra geld nodig hebt. Deze lening wordt meest afgesloten als je in één keer een groter geld bedrag nodig hebt, denk hierbij bijvoorbeeld aan een duurzaam product zoals een auto. Het te lenen bedrag wordt afgestemd op de prijs en looptijd op de levensduur van het aan te schaffen product.


Een persoonlijke lening is een lening die relatief weinig vrijheid biedt; extra opname mogelijkheden zijn er vrijwel niet en vervroegd aflossen is mogelijk, maar levert je wel een boete op (gemiste rente voor de bank). Het termijnbedrag bestaat uit aflossing en rente en aan het begin van de lening wordt meer rente en minder aflossing betaald, dit verandert naarmate de looptijd vordert.

Je kunt een persoonlijke lening afsluiten bij financieringsmaatschappijen en banken. Het is een lening waarbij het bedrag in één keer opgenomen wordt en de looptijd, de rente en het termijnbedrag staat vast. Dit heeft als voordeel dat je zo dus niet voor onaangename verassingen komt te staan. De looptijd van een persoonlijke lening kan variëren tussen de zes maanden en 120 maanden.

Door het ontbreken van een hypothecaire zekerheid is bij een persoonlijke lening de rente die in rekening wordt gebracht vaak hoger dan bij een hypotheek, en ook wat hoger dan bij een doorlopend krediet. Dit laatste vanwege het renterisico.

Bedenk vooraf goed hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je maandelijks na de uitgaven kunt aflossen. Hiermee voorkom je dat je je teveel leent en in de problemen raakt. Op het internet kun je veel online geld lenen bij vele geldverstrekkers die een tool hebben waarmee je kan berekenen hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Laat je dus altijd goed voorlichten, zo kom je niet voor verassingen te staan.

Persoonlijke leningen bevatten vaak een “ingebouwde” dekking tegen het overlijdensrisico. Dit houdt in dat mocht de kredietnemer komen te overlijden, dan wordt diens schuld (soms: tot een bepaald maximumbedrag) kwijtgescholden. Tegen een kleine rente-korting kan deze ook worden verwijderd.

Nog even op een rijtje

Voordelen

  • Aantrekkelijke leenvorm voor een eenmalige kredietbehoefte, bijvoorbeeld voor de aanschaf van een auto.
  • Geen verassingen, je weet als lener precies waar je aan toe bent (looptijd, rente en termijnbedrag staan vast)

Nadelen

  • Rente is iets hoger dan bij een doorlopend krediet.
  • Weinig vrijheid en flexibiliteit, als je meer wilt lenen moet je opnieuw een lening afsluiten.
  • Vroegtijdig aflossen van de lening is niet aantrekkelijk omdat je dan een “boete” moet betalen voor de gemiste rente.