U wilt geld lenen voor een nieuwe auto, een caravan of een boot. Of misschien heeft u een aantal leningen die u wilt samenvoegen in één lening bij één bank. Kortom, er zijn genoeg redenen voor het afsluiten  van een krediet. Tegenwoordig is het aanbod van online kredietverstrekkers erg groot. De mogelijkheden voor online lenen zijn dan ook enorm. Waar moet u op letten bij het afsluiten van een consumptieve lening.

Rente

Bij elk soort lening die u afsluit moet u rente betalen. De rente is dus een belangrijk aspect van de betaling die u gaat doen. De verschillen in rente zijn enorm. Deze variëren sterk op het moment van schrijven van deze blog. De rentes liggen gemiddeld tussen de 5% en de 15%. Het loont dus zekere de moeite om de actuele rente tarieven met elkaar te vergelijken voor de laagste leenrente voordat u een lening aangaat.

Leningvorm

Er zijn in principe 2 leningvormen voor consumptieve kredieten. De persoonlijke lening en het doorlopende krediet. Bij de persoonlijke lening wordt vooraf een looptijd afgesproken. U lost de gehele persoonlijke lening in gelijke termijnen af. De aflossing is dus gedurende de gehele looptijd van de lening gelijk. De rente die u betaald wordt dus iedere maand minder. Bij voortijdige algehele aflossing van de persoonlijke lening kan een boeterente verschuldigd zijn. De rente is gedurende de afgesproken rentevastperiode gelijk. Bij het doorlopend krediet ligt dit anders. In plaats van het vooraf afspreken van de looptijd van de lening bij het doorlopend krediet, spreekt u bij het doorlopend krediet met de kredietverstrekker een bedrag af dat u maandelijks gaat betalen voor rente en aflossing. Bijvoorbeeld 2% van de leensom. U kunt op ieder moment het afgeloste bedrag weer opnemen tot aan de afgesproken kredietlimiet. De rente is variabel en kan dus maandelijks fluctueren. Voortijdige aflossingen zijn boetevrij toegestaan.

Het is moeilijk vooraf te zeggen welke van de bovenstaande 2 leningvormen u het beste af bent. Beide kredieten hebben voordelen en nadelen. Bij het doorlopend krediet afsluiten heeft u de flexibelste leningvorm, maar de rente is variabel, waardoor u niet vooraf weet waar u aan toe bent. Met de persoonlijke lening weet u dat wel, echter  indien u nadien geld wilt opnemen, brengt dit extra kosten met zich mee en gaat de kredietverstrekker opnieuw uw financiële situatie bekijken.

Leent u bijvoorbeeld voor een auto of motor, dan verdient het de aanbeveling om ten alle tijde meer af te lossen dan de waardevermindering van uw auto of motor. Het is dus verstandig om vooraf advies te vragen van de tussenpersoon of kredietverstrekker, zodat u later niet in de financiële problemen geraakt.

Leningen samenvoegen

Het kan ook zijn dat u op dit moment één of meerdere leningen hebt lopen die u wilt samenvoegen tot één lening, zodat de maandlasten lager worden. In dit geval is het verstandig om te kijken naar de rente. Het kan zo maar zijn dat u de lopende leningen kunt samenvoegen tot één lening met een lagere rente. Pas op! Het kan zijn dat u een persoonlijke lening heeft, waarvoor bij voortijdige beëindiging een boeterente betaald moet worden. Ook hier geldt: Laat u voor het leningen oversluiten dus goed adviseren door een adviseur.

De AFM heeft regels opgesteld waaraan kredietverstrekkers zich moeten houden, ter bescherming van de consument. Klik hier voor de website van de AFM voor meer informatie.