Door de gestegen koperprijzen is de laatste jaren het aantal koperdiefstallen enorm toegenomen. Denk hierbij aan diefstal van koper in herdenkingsmonumenten, bliksemafleiders bij hoogspanningsmasten, maar ook op en rond het spoor. De spoorbeheerder Prorail laat zelfs al delen van het spoor bewaken door beveiligers met honden.

Koper is ook erg geliefd bij de beleggers in grondstoffen. Goud staat hierin bovenaan en lijkt de veilige optie in de roerige beurstijden. Vanuit de industrie is koper ook veel gevraagd, het wordt namelijk gebruikt in veel industriële toepassingen.

Experts verwachten dat de koperprijs nog verder zal stijgen. Dit heeft te maken met het feit dat de kopervoorraden in snelgroeiende landen en regio’s laag zijn (denk aan China en Zuidoost Azië), waardoor verwacht wordt dat de vraag naar koper op z’n minst gelijk zal blijven of zal toenemen. Ook begint de industrie in het Westen weer op gang te komen waardoor koper nodig is.

Wil je indirect beleggen in metalen dan kun je het beste zoeken naar ondernemingen waarvan het te verwachten is dat ze van een verdere stijging van de koperprijs zullen profiteren. De mijnbouwer Freeport-McMoRan Copper & Gold is zo’n onderneming.  Freeport is gevestigd in Phoenix  en is ’s werelds grootste onafhankelijke beursgenoteerde koperspeler. Het is overigens ook de grootste molybdeen producent. Dit is een metaal waar koper sterker en corrosie bestendiger van wordt.

Freeport heeft het merendeel van haar mijnen in de opkomende landen waar economische groei is, en dit is nu juist waar de wereldeconomie met name op draait. Het gaat hier om de regio’s Zuid-Amerika (met vier kopermijnen goed voor één derde van de koperomzet van de onderneming) en Indonesië (Het Grasberg mijncomplex). Deze mijn beschikt over de grootste koper- en goudreserve ter wereld. Ook in Noord-Amerika en Congo (Afrika) wordt aan koperwinning gedaan. Het project in Congo is hun nieuwste mijnbouwproject.

Het is overigens zo dat het tijdens de eerste jaren van een kopermijn makkelijker is om kopererts te winnen. Echter, na verloop van tijd raakt de kopermijn uitgeput waardoor de productie van koper omlaag gaat. Het wordt dan dus steeds lastiger om kopererts te winnen. Bovendien gaat dan ook de kwaliteit van het koper flink omlaag. Het ontwikkelen van een kopertermijn is trouwens geen gemakkelijke opgave! Het kost gemiddeld tien jaar om dit op te zetten en er moeten gigantische investeringen gedaan worden.

Op zoek naar real time koperprijzen? Ga naar LME copper.