Wie nog nooit heeft gehoord van mechanica balanceren kan voor een aardig dilemma komen te staan. De meeste mensen denken hierbij aan een grote wipwap waarbij op beide kanten een mechanisch toestel wordt geplaatst.

Echter is mechanica balanceren iets totaal anders. Dit proces heeft namelijk alles te maken met het verspanen van metalen onderdelen. Bij het verspanen van bijvoorbeeld een huis voor een vlinderklep is het van belang dat het absolute midden wordt gevonden. Het huis wordt uitgelijnd en het midden wordt op de bankschroef vast gezet. De draaitafel begint vervolgens te draaien, waarna het verspanen begint. Langzaam maar geleidelijk wordt het huis op je juiste afmetingen gemaakt. Dit is in tegenstelling tot het wikkelen van een motor een totaal ander proces. Bij het wikkelen worden namelijk meerdere lagen materiaal aangebracht. Bij verspanen worden meerdere lagen materiaal afgenomen. Als deze beide methodes worden vergeleken is duidelijk te zien dat het wat anders is. Maar hebben deze twee methoden nou eigenlijk te maken met mechanica balanceren? En wat gebeurt er precies tijdens dit ingewikkelde proces? In de volgende alinea krijgt u antwoord op deze twee vragen.

Wikkelen is een complex proces

Het wikkelen van een motor is complexer dan dat de meeste mensen denken. Iedereen die zichzelf wel technisch onderbouwd vindt denkt hier wel iets van af te weten. Uit de praktijk blijkt echter dat het tegendeel waar is. Veel technici kunnen wel aardig verspanen en weten hoe om te gaan met een draaibank, maar daar blijft het dan ook bij. Mechanica balanceren is de moeilijkste vorm van technische toepassing. Hierbij komt echt heel erg veel specialistische kennis kijken. Denk dan dus ook niet dat iedereen dit zomaar kan, er is namelijk een vakopleiding voor nodig voordat men ermee aan de slag mag. Dit is bij wikkelen natuurlijk ook zo, maar dat is nog altijd een stuk minder specialistisch werk dan het balanceren. Wie de vakopleiding heeft afgerond wacht dan ook een rooskleurige toekomst. Werkgevers zitten met smart te wachten op specialisten.