Als je besloten hebt om een compressor te kopen kom je erachter dat er verschillende soorten compressoren zijn. Er zijn in totaal drie verschillende compressoren die allen weer hun voor- en nadelen hebben. Voordat je een compressor aan gaat schaffen is het belangrijk om te weten wat deze voor- en nadelen zijn.

Zuigercompressor

De zuigercompressor is een van de eerste ontwikkelde compressoren. Bij de zuigercompressor wordt een zuiger naar voren bewogen via een krukstang en as. Dit type compressor heeft vele toepassingsmogelijkheden. Eigenlijk kent het geen grenzen. De compressor kan zowel lucht als gassen samenpersen tot een zeer hoge druk voor ademlucht toepassingen. De minimale bedrijfsdruk van deze compressor is 1,5 bar tot maximaal 414 bar

Schroefcompressor

De schroefcompressor wordt ook wel een verdringer compressor genoemd. In tegenstelling tot de zuigercompressor heeft deze compressor een soort zuiger in schroefformaat. Hierin zijn geen kleppen en dat maakt het mogelijk dat deze compressor een hoge as snelheid kan behalen.
De bedrijfsdruk van deze compressor ligt tussen de 5 bar tot maximaal 13 bar. Door zijn  kleine afmetingen is dit de meest populaire compressor.

Schottencompressor

Deze compressor wordt aangedreven door een rotor die op een lage snelheid draait. Op de rotor zijn inkepingen ingebracht die de lucht samenpersen en waardoor olie kan stromen om de rotor af te koelen. Bij de uitlaat van de compressor zit een olie afscheider zodat er geen kans bestaat de olie in de persleiding terecht komt. De druk van de schottencompressor ligt tussen de 7 bar tot 10 bar. Typische toepassingen voor deze compressor zijn drukkerijen, tandheelkunde, verpakkingen en robotica.

Welke compressor je kiest is dus sterk afhankelijk voor welk doel je de compressor wilt gebruiken. Wil je de compressor voor huis tuin en keuken doeleinden gebruiken dan is de schroefcompressor het meest geschikt. Wil je echter zware machines bedienen dan kun je bijvoorbeeld beter voor een zuigercompressor kopen.