Droogijsstralen is voor velen een onbekend begrip. De meeste zijn bekend met het zandstralen van onderdelen en oppervlakken. In dit artikel richt ik mijn aandacht op het een nieuwere variant voor de industriële reiniging.

Droogijsstralen als toekomst

Zoals ik al eerder heb aangegeven is droogijsstralen een nieuwe ontwikkeling op het gebied van industriele reiniging. Het is een doorontwikkeling wat heeft geleid tot nieuwe toepassingen met een nieuwe variëteit aan mogelijkheden. Deze nieuwe mogelijkheden zijn het gevolg van de structuur van het product droogijs. Droogijs en zand bestaan uit verschillende structuren waardoor ze een verschillende werking hebben op het oppervlak. Waar zand bestaat uit vergruisd steen, is koolstofdioxide geproduceerd uit het samenpersen van koolstofdioxide op zeer lage temperaturen.

Droogijs is veelzijdig

Daar waar zand enkel gebruikt wordt voor zijn harde structuur, heeft de koude eigenschap van droogijs een toegevoegde waarde. Bij contact met het oppervlak dat gereinigd moet worden vindt er een micro-explosie plaats waardoor een groter oppervlak gereinigd wordt. Deze micro-explosie is echter niet schadelijk voor de producten. Het is de druk en de kou van het gas dat ervoor zorgt dat het vuil loslaat, maar dat het product verder intact blijft.
Een andere eigenschap van dit product is dat dit ook op micro niveau oppervlakken kan schoonmaken. Het voorbeeld van een toepassing zou het steriliseren van apparatuur zijn. Door de extreem lage temperatuur is deze schoonmaakmethode in staat oppervlakken van bacteriën te ontdoen. Dit is een uitermate geschikte toepassing voor de medische wereld.

Droogijs is een veelzijdig product en maakt nieuwe milieuvriendelijke vormen van industriële schoonmaak op grote schaal mogelijk.