Zelf briefpapier maken geeft je de kans om echt iets leuks en persoonlijks van je briefpapier te maken. Maar er is wel iets meer voor nodig, je hebt bijvoorbeeld een goed teken- of fotobewerkingsprogramma nodig, zoals bijvoorbeeld Photoshop of PaintShop Pro. Heb je zelf al een leuke afbeelding in je verzameling? Dan kom je met Outlook Express ook een eind.

Software

In dit programma kan je de wizard ‘briefpapier’ selecteren en daarna kun je aan de slag. Je kan een afbeelding toevoegen en indien gewenst ook een achtergrondkleur. Verder kan je het lettertype instellen precies zoals jij dat leuk vindt.  Stel vervolgens de marges in, in het voorbeeld venster kan je het effect zien. Ben je tevreden? Bewaar dan de format voor je nieuwe briefpapier en sla het op!

Zoals boven al aangegeven kan je ook met een fotobewerkingsprogramma je briefpapier een persoonlijk tintje geven. Je zou bijvoorbeeld een foto van jezelf kunnen gebruiken. Of denk ook eens aan een scrollende achtergrond (dit is een achtergrond of afbeelding die je laat bewegen als een soort filmstrip). Het kan allemaal! Dit kan o.a. gemaakt worden in PaintShop Pro (zie onderstaand voorbeeld), maar ook met vele andere fotobewerkingsprogramma’s.

PaintShop Pro

Start PaintShop Pro op en maak eerst een geschikte achtergrond en kies een achtergrondkleur voor je briefpapier. Kies daarna uit het menu ‘bestand’ de map waar je afbeeldingen staan opgeslagen en dubbelklik op de afbeelding die je wilt gebruiken, die wordt dan geopend in het bestand.

Selecteer met de linker muistoets de afbeelding (of een gedeelte ervan, net wat je mooier vindt) en kies uit het menu ‘selecties de optie ‘omkeren’.
Wil je liever je briefpapier laten drukken? Er is tegenwoordig veel online software van drukkers te vinden waar je ook zelf je eigen briefpapier kunt ontwerpen.
Als de omgeving rond de afbeelding te groot is dan kun je deze met het gereedschap ‘bijsnijden’ even op maat maken. Maak dan een nieuwe selectie en dubbelklik daarop .Let er wel op dat de afbeelding niet hoger mag zijn dan 210 pixels. Rechts onderaan het scherm kun je de afmetingen zien, het eerste getal is de breedte en rechts daarvan zie je de hoogte. als de hoogte dus meer is dan 210 pixels dan moet je dat aanpassen.
Open een tweede afbeelding van 1024 pixels breed en 250 pixels hoog en zet een vinkje voor ‘transparant’ en klik op ‘ok’.  Kies bij ‘gereedschap’ ‘vlakvulling’ en klik in de nieuwe afbeelding om de achtergrondkleur te bepalen.

Kies het gereedschap Pannen en activeer de eerste afbeelding door er op te klikken. Doe dit ook bij de tweede afbeelding. Klik vervolgens op de nieuw gemaakte afbeelding om die te activeren.
Nu heb jij je eigen briefpapier een speciaal tintje gegeven!