Wat zijn stickers en hoe zijn ze ontstaan? Stickers zijn eigenlijk niets meer dan een stukje papier of vinyl dat aan een kant plakt. Ze zijn in de vorige eeuw ontstaan. Door de jaren heen nam het gebruik er van toe. Tegenwoordig heb je zelfs al digitale stickers. Een stukje geschiedenis.

Wat is een sticker?

Zoals hierboven gemeld is een sticker een stuk papier of vinyl met aan een kant lijm en aan de andere kant een afbeelding of tekst. Meestal wordt de tekst of afbeelding op de niet-klevende kant gedrukt. Een uitzondering daarop zijn raamstickers. Daarbij bevindt de lijm zich soms juist aan de andere kant. Het voordeel daarvan is dat je de sticker aan de binnenkant van een raam kunt plakken en de tekst aan de buitenkant te lezen is.

Geschiedenis stickers

Stickers zijn in de jaren zestig van de vorige eeuw ontstaan. De reden daarvan is dat er toen voor het eerst op een goedkope manier allerlei kleefmiddelen geproduceerd konden worden. In de jaren zeventig nam het gebruik van stickers steeds meer toe. In de jaren tachtig werden ze voor het eerst gebruikt door actievoerders en kunstenaars om hun boodschap over te brengen aan het publiek.

Door digitale printtechnieken zijn stickers makkelijker te personaliseren. Ook is het ontwerpen er van steeds simpeler geworden. Vandaar dat de mogelijkheden steeds verder zijn toegenomen. Sticker.nl biedt verschillende soorten stickers. Ook kun je zelf de formaten, vormen, materialen en hoeveelheden bepalen. Daarnaast kun je zelf een bestand aanleveren of er een ontwerpen via de ontwerpmodule op de website. Wil je liever een ontwerp laten of meer advies? Dan kun je contact opnemen met de klantenservice. De contactgegevens vind je op de website www.sticker.nl/contact

Gebruik stickers

Stickers kunnen overal voor gebruikt worden. Bijvoorbeeld ter verduidelijking, om een logo of bedrijfsnaam te promoten, als etiket, om mensen ergens voor te waarschuwen of ter versiering. Stickers zijn inmiddels zelfs een verzamelobject. Wie kent niet die boeken waar je plakplaatjes in kunt plakken van bijvoorbeeld dieren of sporters. Vaak moet je deze plaatjes kopen of krijg je ze cadeau bij een bepaald bedrag aan boodschappen. Ook zijn er speciale websites en internetfora voor stickerverzamelaars.

Digitale stickers

Tegenwoordig heb je ook digitale stickers. Dit zijn kleine plaatjes die je naar anderen kunt sturen via bijvoorbeeld Facebook Messenger en WhatsApp. Om hier gebruik van te kunnen maken heb je speciale apps nodig. Deze zijn vaak gratis te downloaden via verschillende App stores.