Je eigen poster ontwerpen, wie wil dat nou niet? Online drukkerijen brengen dit binnen je handbereik. Ben jij van plan om en overweeg je om een poster te laten maken van jezelf of van je product of evenement? Dan moet je dit artikel zeker even lezen.

Je moet wel een beetje narcistisch zijn om een grote afbeelding van jezelf op poster formaat in je eigen kamer te willen. Toch zijn er genoeg mensen die niets liever willen. Met de komt van drukkerijen die hun diensten direct via het internet aanbieden is het laten maken van een poster heel betaalbaar geworden. In dit artikel gaan we kort in op de mogelijkheden en het bestelproces.

Laag tarief
Hoewel het beeld nog steeds heerst bij velen dat het laten maken van posters duur is, zijn de tarieven de laatste jaren relatief laag geworden. Lager dan je wellicht zou denken. Ter illustratie nemen we een klein model poster, bijvoorbeeld een A3-poster. Voor 100 A3-posters in fullcolor betaal je nog geen 7 euro. Ook voor spoedopdrachten betaal je tegenwoordig weinig (meer)kosten. Handig bijvoorbeeld wanneer je vlak voor het aanvang van een evenement nog even snel wat extra promotie wil door de stad moet hangen.
Aantallen
De verlaging geldt niet alleen voor de prijs maar ook de minimum oplage. Je gelooft het wellicht niet maar door nieuwe productietechnieken kun je tegenwoordig een poster laten maken in een oplage van 1 stuk! Afhankelijk van de omvang van een order gebruikt men een andere productietechniek. Voor een kleine oplage, van 1 exemplaar tot maximaal 100 exemplaren, gebruikt men een printtechniek. Voor een grote oplage, vanaf 100 tot 5000 exemplaren, gebruikt men een drukpers.

Levertijd
Over het algemeen geldt dat hoe groter de oplage, hoe langer de levertijd. Er is geen lineair verband maar een staffel. Kleine oplages die geprint worden kunnen in principe binnen 24 uur aangeleverd worden. Voor een grote oplage die gedrukt moet worden zit je vast aan minimale levertijd van 3 dagen. Dat wil zeggen, 3 dagen geldt als spoedopdracht waar je dus extra voor moet betalen. Normale wachttijd voor een grote oplage is 7 dagen. Zorg er daarom dus voor dat je tijdig begint met het bestellen van je posters. Het is zonde van het geld wanneer je gedwongen door een deadline een spoedopdracht moet plaatsen voor een grote oplage. Dat gaat onnodig veel geld kosten.