Onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste 15 seconden beslissend kunnen zijn of geïnteresseerden wel of niet gaan voor de woning die zij bezichtigen. Is het nou voor huur of aankoop.  Met name bij het kopen van een huis, kunnen de eerste seconden het onderscheid maken tussen ja en nee.

U gaat uw huis verkopen zonder makelaar en de grote vraag is: hoe maakt u de best mogelijke indruk in 15 seconden? Dat lijkt vrijwel onmogelijk, maar het kan. Jaren geleden was er 1 gouden tip waar elke serieuze verkoper rekening mee hield: bak een koek of brood kort voor de kandidaat-kopers binnenstappen. Het geheim was dat het hele huis een heerlijke geur kreeg die de bezoekers een gevoel van verlangen naar deze woning kon geven. Met een paar kaarsjes of mooie verlichting wordt het thuisgevoel compleet, luidde het advies. Want wie wil nou niet in zo’n gezellige, huiselijke sfeer vertoeven?

Optische trucjes

Tegenwoordig zijn er meerdere doeltreffende manieren om potentiële kopers reeds bij hun eerste bezoek over de streep te halen of tenminste hun harten te veroveren. Het gros daarvan heeft te maken met het creëren van zoveel mogelijk licht en ruimte in huis. Dit is tevens een tip bij het maken van foto’s die u wil publiceren op verkoopsites, in de krant of een advertentieblad.

Must do’s

Maar even terug naar het begin. Realiseert u zich vast dat er heel wat vooraf gaat aan de verkoop eigen woning. Niet alleen voor wat betreft papierwerk en het binnenhalen van de nodige deskundigheid, maar ook voor wat betreft uw eigen voorbereidingen in huis. Hier enkele tips die u van dienst kunnen zijn:

–       Laat geen overbodige spullen in de verschillende woonruimten staan. Ze kunnen een opgepakte, benauwende indruk maken. Sla ze desnoods tijdelijk elders op.

–       Neem, indien u er ook zelf twijfels over hebt, felgekleurde muren onder handen. Behalve dat het bezoekers mogelijk afschrikt, doet het de ruimte ook kleiner aanvoelen. Een likje witte verf kan in dit geval wonderen doen.

–       Niet alleen de kleuren van de muren moeten ‘kloppen’, ook het behang moet netjes zijn geplakt zijn.

–       Maak uw ramen goed schoon, zodat er voldoende licht naar binnenkomt.

–       Ontdoe wanden en het plafond van spinnendraad, stofzuig de vloer, boen de badkamer- en terrastegels.

–       Maak uw meubels schoon en klop de kussens op. Laat ze eventueel uitluchten. Als ze er verweerd uitzien, overweeg nieuwe slopen of andere frisse, vrolijk ogende kussens.

–       Haal alles wat onaangename geuren verspreid even uit het huis. Denk maar aan huisdieren, voederbakken, vuilniszakken, verwelkte bloemen, enzovoorts.

–       Geef de tuin een beurt en ruim oud spul, zoals fietsonderdelen, kapotte speeltjes en dergelijke op.

Als het goed is, moet uw huis nu ready zijn voor de eerste bezoekers. Vergeet de oude truc niet en haal voor de deurbel gaat een lekker geurende cake uit de oven.