Prefab bouw is een woord wat vraagt om uitleg. Prefab bouw staat voor prefabricatie bouw. Met andere woorden wil dit zeggen dat de bouw van bijvoorbeeld een huis, voordat het daadwerkelijk wordt opgebouwd, in onderdelen klaar wordt gemaakt.

U kunt dit zien als een puzzel, die deels in elkaar wordt gezet. In de laatste slag worden deze grote puzzelonderdelen samengevoegd om de bouw compleet te maken. Het grote voordeel hiervan is dat weersomstandigheden geen vertraging kunnen geven in de bouw van bijvoorbeeld kantoorunits. De grote onderdelen worden namelijk in een grote werkplaats opgebouwd. Tegenwoordig zijn er aardig wat mensen in Nederland al verbaasd door de snelle bouw van kantoorunits naast de deur. Het lijkt namelijk bij prefab bouw voor omstanders, net alsof de kantoorunits binnen 6 tot 8 weken worden opgebouwd. Deze omstanders waren zich er nog niet bewust van, dat het grootste voorbereidende werk plaats vond in de werkplaats. Bij prefab bouw worden benodigde materialen voor de kantoorunits op maat aangeleverd. Dit scheelt enorm veel tijd en door de op maat gemaakte materialen wordt er kwaliteit geleverd tegen een lage prijs. De snelle manier van werken scheelt veel tijd en is beter te plannen in tijd.

Het verschil tussen prefab bouw en systeembouw

In het bovenstaande deel is te lezen dat het kenmerk van prefab bouw, het werkvoorbereidend werk is, dat er in onderdelen wordt opgebouwd, voordat het op de plaats van bestemming komt. Systeembouw is een innovatieve bouwtechniek dat duurzame en flexibele huisvesting oplevert. De wijze waarop systeembouw wordt opgebouwd is procesmatig. Vanuit verschillende disciplines wordt er een aanpak en vorm vastgesteld. De verschillende disciplines waar u hierbij aan moet denken zijn de opdrachtgever, de architect, de bouwer en natuurlijk de klant die opdrachtgever is. De insteek van systeembouw is, om vanuit alle opzichten aan de wensen van de opdrachtgever te voldoen. De speerpunten van systeembouw zijn duurzaamheid, flexibiliteit en innovatie. De bouwers binnen systeembouw letten op mogelijke nieuwe innovatieve toepassingen. Ze streven erna om duurzaam en efficiënt te werken. Tevens vormt klimaatbeheersing een belangrijk aspect binnen de systeembouw.

Prefab bouw en systeembouw bieden beiden vele voordelen ten opzichte van traditionele bouw. Beide systemen zijn efficiënter en door het proces is er meer kwaliteit te garanderen, dan wanneer er op de plaats steen voor steen op locatie, een huis langzaam ter plekke wordt opgebouwd. Door de garantie van efficiëntie is de planning strakker, door minder invloeden van buitenaf, die het proces mogelijk kunnen vertragen. De efficiënte werkwijze maakt dat beide soorten van bouw ten opzichte van traditionele bouw vermindering in kosten biedt.