Ben je op zoek naar een BMW occasion? Dan kun je je zoektocht bijvoorbeeld beginnen op internet. Er zijn vele websites die o.a. BMW occasions aanbieden en je kan er ook selecteren op bouwjaar, kilometerstand, vraagprijs etc. Onlangs werd de directeur van zo’n grote Europese online automarktplaats geïnterviewd en hij sprak van de volgende ontwikkeling.

Export

Het blijkt namelijk dat doordat de laatste tijd de export van tweedehands leaseauto’s enorm is gestegen, het aanbod occasions in Nederland is gedaald, waardoor de prijzen van o.a. BMW occasions dus zijn gestegen. Dit is een logisch gevolg in de markt; als het aanbod kleiner wordt, dan stijgen de prijzen.

Deze explosieve export zou het gevolg zijn van de regeling dat je als bedrijf een deel van je BPM terugkrijgt als je een auto van na 2006 exporteert naar een land binnen de Europese Unie. Bedrijven maken massaal gebruik van deze regeling.

Vooruitblik

Toch doet de markt voor occasions het nog goed in vergelijking met de markt voor nieuwe auto’s. Ook in 2013 zal het aantal verkochte nieuwe auto’s weer dalen. Er is namelijk sprake van de volgende verschuiving; particulieren verkopen minder vaak aan elkaar, het zijn juist vaker bedrijven die via online automarktplaatsen aan particulieren verkopen.

Bijtelling

De politieke besluitvorming met betrekking tot de bijtelling regeling speelt hierbij ook een rol. Nuis het namelijk zo dat iedereen die met een lease auto meer dan 500 privékilometers rijdt, dezelfde bijtelling betaalt. In de politiek wordt gesproken om dit aan te passen; hoe meer privékilometers er worden gereden met de auto van de baas, hoe meer er betaald zou moeten worden.

Als deze regeling doorgang vindt, zou dit positief kunnen uitpakken voor de occasions markt. Het aanbrengen van differentiatie zou vanuit de ondernemerswereld voor een verhoogde belangstelling voor jonge occasions kunnen zorgen.

Automarkten

Grote online automarktplaatsen spelen een rol bij het bemiddelen tussen koper en verkoper van occasions. Als je bijvoorbeeld geïnteresseerd bent als koper in een BMW occasion, dan kun je dit als favoriet aanvinken op zo’n site. Bij sommige online automarktplaatsen is het sinds kort mogelijk voor bedrijven om contact op te nemen met die potentiele kopers, die zo’n occasion hebben aangevinkt.

Een ander voorbeeld is het ondersteunen van de communicatie. Vaak zitten bedrijven en particulieren niet helemaal op één lijn qua onderhandelingen. Sommige sites bieden daarom voorbeeldtekstjes aan om een nette onderhandeling op te zetten via email en zo een goede onderhandelingssfeer te creëren.