Voor de één is een auto niets anders dan een vervoersmiddel. Voor de ander is het een ware passie, waar veel tijd en aandacht aan besteed wordt. Wanneer voor jou alles draait om het optimaliseren van je favoriete bolide, dan is chiptuning mogelijk interessant voor jou.

Chiptuning draait niet alleen om het ‘sneller maken’ van je auto. Een goede chiptuner zal er alles aan doen om jouw auto perfect af te stellen, waardoor je ook lékkerder zal kunnen rijden.

Waarom zou je chiptuning laten toepassen?

Bij chiptuning wordt de Electronic Control Unit van de auto (de ECU), geoptimaliseerd. Hierdoor worden de prestaties van de auto aangepast aan de wensen van de eigenaar. Wil je een lager brandstofverbruik realiseren? Of het vermogen van de auto upgraden? Chiptuning is een uitstekende manier om dat te realiseren. Zorg wel dat je chiptuning (ook wel ‘remapping’ genoemd) laat toepassen door een specialist. Anders bestaat het risico dat je de ECU juist uit balans brengt wat de prestaties van de auto op negatieve wijze kan beïnvloeden.

Hoe werkt het remappen van de ECU, ofwel ‘chiptuning’?

Chiptuning is kortweg het herprogrammeren van de originele software van een auto. Een gespecialiseerde programmeur wijzigt de instellingen van de auto zodanig, dat de auto andere prestaties kan leveren. Denk aan het verwijderen van bepaalde begrenzers, het verhogen of verlagen van de brandstofinjectie en het aanpassen van de turbodruk. De programmeur slaat de aangepaste instellingen vervolgens op in de ECU van de auto.

Voordat je gaat chiptunen eerst even dit:
Voor chiptuning geldt in veruit de meeste gevallen: goedkoop is duurkoop. Een goede, gespecialiseerde tuner weet wat hij doet, en kan je auto vrijwel zeker op de meest gunstige wijze voor je instellen. Check altijd hoe het zit met garantie op de werkzaamheden én bekijk de risico’s zoals eventueel verlies van garantie op je auto na chiptuning.