Wijn uit Duitsland: Top wijn uit een mooi land. In deze blog leest u hoe de Duitse wijnen zijn onderverdeeld.

Brede keus

Bij Duitse wijn denken helaas nog altijd vele mensen aan een eenvoudig zoet wit wijntje. Dit beeld is reeds geruime tijd achterhaald. Tegenwoordig produceert Duitsland produceert veel verschillende soorten wijnen, waaronder ook veel droge wijn. Naast de witte wijn komt er ook veel goede rode wijn uit Duitsland. Duitsland produceert één op de drie flessen rode wijn. De verscheidenheid aan wijnvelden, klimaten, bodem en druivenrassen is behoorlijk groot. De wijndrinker heeft de keuze uit een breed assortiment Duitse wijnen van hoge kwaliteit.

Tijdens de eerste wijnproeverij in de zomer van 2012, genoten ruim driehonderd proevers van meer dan driehonderd verschillende soorten wijnen van producenten en importeurs uit de gehele wereld. Duitsland behaalde twee keer een goede score in de categorie witte wijnen en mousserende wijnen.

Geschiedenis: Wijnen uit Duitsland

Wijnland Duitsland heeft een rijke traditie. Aan het begin van de jaartelling, introduceerden de Romeinen de wijnbouw in Duitsland. De eerste wijngaarden werden aangelegd op de steile hellingen in de bergen van het dal aan de Moezel en aansluitend tevens langs de oevers van de rivier de Rijn. Na het vallen van het West- Romeinse rijk in het jaar 476 hielden zich vooral kloosters met het maken van wijn bezig. In de late Middeleeuwen was de oppervlakte van de wijngaarden maar liefst drie keer zo groot als nu het geval is. Aan het einde van de negentiende eeuw zorgden nieuwe ideeën in de wijnbouw zoals vinificatie en keldertechniek tot belangrijke innovaties in de wijnbouw. Het gevolg hiervan was een belangrijk hoger niveau van de kwaliteit van de wijn en een groot export succes. Een karakteristiek verschijnsel van de Duitse wijnteelt was en is het kruisen van verschillende druivenrassen, hetgeen nieuwe lekkere wijnen voortbracht. In de eerste helft van de twintigste eeuw liep de Duitse wijnbouw veel minder goed dan tegenwoordig. Vanaf het jaar 1950 is de Duitse wijnbouw zich meer en meer gaan ontwikkelen.

Wijnbouw

Voor het kenmerkende karakter van Duitse wijn zijn drie belangrijke elementen de oorzaak. Het eerste element is het redelijk koele en zachte klimaat dat zich perfect leent voor de wijnbouw. Niet minder belangrijk is de ligging van de vele wijngaarden op steile berghellingen en langs de rivieren en meren, waardoor de wijndruiven meer zon en daardoor warmte krijgen. Water reflecteert de warmte van de zon op de druivenstokken. Ook de bodem waarin de druiven groeien speelt een belangrijke rol. De voor Duitsland zo belangrijke riesling druiven gedijen namelijk heel goed op leisteen grond.  Elke provincie heeft een andere samenstelling van de grond, die op zijn beurt weer voor andere druivensoorten geschikt zijn.

Het totale Duitse areaal beslaan ongeveer 100.000 hectare. Een areaal bestaat uit dertien wijnbouwgebieden, waarvan er elf in het zuidwesten van Duitsland zijn gepositioneerd: Ahr, Mosel-Saar-Ruwer, Mittelrhein, Rheingau, Nahe, Rheinhessen, Hessische Bergstrasse, Franken, Württemberg, Pfalz en Baden. De laatste twee regio’s, Saale-Unstrut en Sachsen, liggen zijn veel oostelijker gelegen. Deze liggen in het voormalige Oost Duitsland, de DDR. per regio zijn het aantal hectaren wijngaarden enorm divers. De regio’s Rheinhessen en Pfalz zijn verreweg de grootsten, en worden opgevolgd door Baden, Mosel-Saar-Ruwer en Württemberg. De belangrijkste rivieren in Duitsland waarlangs deze wijnbouw ligt zijn: Rijn, Moezel, Main en Neckar. De wijnbouw gebieden zijn weer onderverdeeld in verschillende districten, die weer bestaan uit een aantal wijngaarden en één specifieke wijngaard.

Duitse druivenrassen

Duitse wijnbouwers hebben in de geschiedenis altijd de traditie aan de wijnstokken van de inheemse druivensoorten, zowel de oorspronkelijke wijrassen als ook de gekruiste wijnrassen. De meest voorkomende witte druivensoorten zijn Riesling, Rivaner en de Silvaner druif. De meest toegepaste wijndruif in Rheingau en Mosel-Saar-Ruwer is de riesling druif. Bij de blauwe druiven geldt dat er het meest gebruikt wordt gemaakt van wijndruiven die goed presteren in de wat koelere gebieden. Spätburgunder of Pinot noir wordt veel geproduceerd, maar ook kruisingen als de Dornfelder druif en de Blauer Portugieser doen het goed. Spätburgunder of Pinot Noir groeit het beste in het kleine wijngebied Ahr, maar ook in Baden is dit een zeer populaire druif. Een voorbeeld van een lekkere Pinot Noir uit Baden zijn de wijnen van wijnproducent Jacob Duijn. Jacob Duijn produceert vier rode wijnen van de Pinot Noir druif, SD, Chanin, Buhler Charm en Laufer gut Alsenhof. De Portugieser druif is weer geweldig geschikt voor het produceren van de buitengewone Weissherbst, de bekende Duitse rosé.

Classificatie van de Duitse wijnen

Kwaliteitswijnen uit de dertien Duitse gebieden worden geproduceerd van de rijpere druiven en deze wijnen moeten allen voldoen aan de veeleisende kwaliteitsnormen van de straffe Duitse wetgeving voor Duitse wijnen.

  • Qualitätswein bestimmter Anbau-gebiet (QbA): Dit zijn wijnen uit de basis en deze wijnen kunnen fruitige wijnen zijn voor iedere dag, maar ook pure topwijnen. Deze wijnen zijn verkrijgbaar in droge wijnen, halfdroge wijnen en zoete wijnen.
  • Qualitätswein mit Prädikat (QmP):  Hier vallen de allerbeste Duitse wijnen onder. Deze wijnen zijn geproduceerd van geheel rijpe wijndruiven. Het zijn smaakvolle wijnen die lang kunnen rijpen in de fles. Er zijn zes Prädikat-vermeldingen die van laag naar hoog het suikergehalte van de geoogste wijndruif aanduiden:
  • Kabinett wijnen: Kabinet wijnen zijn licht en droge wijnen.
  • Spätlese: Spätlese wijnen zijn wijnen van een late oogst druiven. De wijn is veel geconcentreerder dan Kabinett wijnen, maar kan toch een droge wijn zijn.
  • Auslese: Auslese wijnen zijn wijnen van volrijpe wijndruiven en deze wijnen worden vaak aangeduid als een geselecteerde oogst.
  • Beerenauslese: Beerenauslese is gemaakt van speciaal geselecteerde en overrijpe wijndruiven. Deze druiven zijn vaak door edele rotting aangetast.
  • Trockenbeerenauslese: De druiven waarvan deze wijn wordt gemaakt zijn aangetast door een edel rottingsproces.
  • Eiswein: Eiswein wordt gemaakt van druiven die bevroren worden geoogst en geperst.

Etiketten op de Duitse wijnen bevatten veel informatie, waardoor ze niet eenvoudig te lezen zijn.. Om het lezen van etiketten en daarmee de keuze voor een wijn makkelijker te maken, zijn in het jaar 2000 twee nieuwe termen verschenen: De termen Classic en Seleccion. Op die manier is voor een consument in één oogopslag te zien om welke wijnsoort het precies gaat.

  • Classic: Aanduiding voor de betere, droge wijnen uit één van de dertien wijnregio’s in Duitsland, en geproduceerd van de klassieke druivenrassen binnen die specifieke streek. Dit zijn smakelijke wijnen, geschikt voor iedere dag.
  • Seleccione: Aanduiding voor superieure droge wijnen, die geproduceerd is van handmatig geplukte druiven uit één kenmerkende wijngaard. De wijnopbrengst per hectare is gering en de druivensoort moet ook kenmerkend zijn voor die specifieke streek. De Seleccione wijnen ondergaan een extra kwaliteitskeuring.

Duitse top wijnhuizen

Jacob Duijn, een tukker uit Enschede heeft in het verleden als sommelier in verscheiden toprestaurants in Duitsland gewerkt. Jacob Duijn had een droom en dat was gerenommeerde wijnproducent worden. Ongeveer elf jaar geleden kocht Jacob Duijn zijn eerste wijngaarden in het Bühlertal, geleden in de buurt van Baden- Baden. Jacob Duijn heeft sinds die tijd niet stilgezeten en zijn wijngaarden langzaam maar zeker verder uitgebouwd. Sinds zes jaar wordt wijn geproduceerd voor de export. Jacob Duijn wijn behoort inmiddels tot de beste rode wijnproducenten in Duitsland.

De Pinot Noir SD van Jacob Duijn is door de Duitse wijngids Eichelmann gekozen tot rode wijn van het jaar en is te koop in de wijnhandel. De SD is gemaakt van vijfentwintig jaren oude wijnstokken, welke een lage opbrengst geven, namelijk  45 hl/ha. De SD wordt vergist op roestvrijstalen vaten. Aansluitend rijpt deze wijn nog twaalf maanden in houten vaten.