Op elke menu kaart, in elke supermarkt en in elke wijn winkel is het te vinden. Je kunt er echt niet meer om heen. Chardonnay wijn zijn waarschijnlijk de bekendste witte wijnen op aarde.

Chardonnay Druif

De Chardonnay druif werd in de 16e eeuw ontdekt in Frankrijk, in de Bourgogne om precies te zijn. Hij werd vernoemd naar het plaatje Chardonnay, een kleine honderd kilometer boven Lyon gelegen. Hoewel hij dus vernoemd is naar een plaats, is de verbouw van de wijn niet gebonden aan die plaats (zoals wel het geval is bij bijvoorbeeld Champagne of Bordeauxwijnen). Elke wijn die gemaakt is van deze druif mag deze naam dragen. Omdat de druif zich gemakkelijk aanpast aan zijn omgeving, wordt hij op allerlei plaatsen verbouwd.

Herkomst

De druif komt oorspronkelijk dus uit de Bourgogne, een bekende wijnstreek in het midden van Frankrijk. Die streek is naast de Chardonnay ook bekend om de pinot noir. Tegenwoordig is de druif echter overal te vinden. Omdat hij goed gedijt is zowel koele als warme gebieden, kom je hem overal tegen. Zo groeit hij in Californië, Australië en Chili, en op nog vele andere plekken.

Smaak

Hoewel en grote verschillen zijn tussen Chardonnay wijnen, zijn er een aantal karakteristieken. Ze komen immers allemaal van dezelfde druif. Een Chardonnay wijn is typisch vol en rond van smaak en staat bekend op zijn intense en lange afdronk. De wijn wordt gekarakteriseerd als vettig en zodoende vaak aangeraden bij gerechten met vette vis, zoals zalm.
De druif is ook zeer geschikt voor rijping op hout. Door houtrijping komen krijgt de wijn een lichte vanille aroma.

Soorten

De verschillen tussen de wijnen komen voor op zowel het gebied van stijl als op het gebied van prijs en kwaliteit. Die verschillen komen onder andere door de de vinificatie (wijnbereiding) en herkomst, de natuurlijke omstandigheden waaronder een druivenstok groeit, heeft namelijk grote invloed op de smaak. Bekende soorten zijn de droge Chablis en de fruitige Mersault.