Ook al werd er in de 18e eeuw in Chili al wijn verbouwd door monniken van Spaanse afkomst, toch wordt Chili een nieuw wijn land genoemd. Dit komt doordat in het begin van de jaren negentig de export van Chileense wijn naar Europa pas echt goed op gang  kwam en meteen een enorme sprong maakte. Tegenwoordig zijn er in Chili de bekende wijnhuizen Mondavi, Rothschild, Torres en Marnier Lapostolle te vinden. Zij produceren kwalitatief grote Chileense wijnen.

Wijngebieden

De bekendste 4 grote wijn gebieden van Chili zijn de Aconagaua, de Valle Central en de Region Sur O Merdional, deze bevinden zich tussen Santiago de Chili en Cauquenes. Chili produceert veel Cabarnet Sauvignon (47%), op de voet gevold door Chardonnay, Sauvignon Blanc en Merlot.

De Chardonnay was oorspronkelijk niet zo wijdverbreid aangeplant, maar maakte in de laatste 10 jaar een explosieve groei door.
Verschillende smaken van de Chardonnay en Sauvignon Blanc. De smaak van de Chileense Chardonnay is voor een groot deel afhankelijk van het type hout dat wordt gebruikt bij een eventuele opslag.

Chardonnay

Over het algemeen is deze Chardonnay licht strogeel van kleur en ruikt fruitig en fris met aroma′s van appel en passievrucht.
 De Chardonnay die gemaakt is van de wat rijpere druiven hebben een wat zwoelere en zwaardere geur die je kan vergelijken met de geur van honing en perziken.
 De wijnen die een degelijke rijping op hout hebben gehad bezitten frisse aroma′s van jong eikenhout.
 Je kan deze Chileense wijnen herkennen aan de vermeldingen zoals ze die in Spanje kennen; Reserva en Gran Reserva.
De Chileense Chardonnay is op z’n best bij een temperatuur van 10 á 12 graden Celsius.
Voor een Reserva en Gran Reserva is een temperatuur van 12 à 14 graden Celsius aan te raden.

Chileense Sauvignon Blanc

De Chileense Sauvignon Blanc varieert in intensiteit en de kwaliteit niet alleen van streek tot streek, maar ook van wijnmaker tot wijnmaker verschillend. De kleur is meestal lichtgeel. De geur is zeer verleidelijk en bevat frisse aroma′s van tropisch fruit.
Sommige wijnen hebben een hint van citrusvruchten en kruisbessen. De smaak is altijd fris zonder echt heel strak te zijn (zoals in Bordeaux).

Verder is hier ook een Reserva Especial van beschikbaar. Deze Chileense wijn heeft een rijping op hout gehad zonder de frisheid te verliezen. 
 Het wordt aangeraden de Sauvignon Blanc koel te serveren bij een temperatuur van 8 á 10 graden Celsius, en voor de Reserva Especial geldt een temperatuur van 10 graden Celsius.