Een vakantie met een luxe jacht is iets waar bijna iedereen van droomt, maar het onderhoud vergt de nodige inspanning en het prijskaartje dat aan een jacht hangt is vaak niet mis. Een eigen boot is dan ook niet voor iedereen weggelegd.

Het grootste luxe jacht ter wereld

De Russische miljardair Roman Abramovich behoort daar echter niet toe. Hij heeft het grootste luxe jacht ter wereld in zijn bezit. De Eclipse kost pakweg 1,2 miljard dollar en heeft een lengte van ruim 160 meter. Aan boord vind je niet alleen twee zwembaden en helikopterplatforms, maar ook kleine boten en zelfs een mini-onderzeeër. Dit model staat dan ook aan de absolute top van de luxe jachten.

Het snelste luxe jacht ter wereld

De World is not Enough is wellicht vernoemd naar een van de beroemde Bond-films. Geen gekke naam voor het snelste jacht ter wereld. Het schip is in Nederland gebouwd, naar een design van Frank Mulder. Dit jacht haalt op topsnelheid 70 knopen per uur, wat gelijkstaat aan 130 km/u.

De duurste jachthaven voor luxe jachten

Wie denkt over de duurste jachthaven ter wereld zal al gauw Monaco op zijn lijstje plaatsen. Dat klopt ook, want tijdens de formule-1-race in dit vorstendom moet er een absolute topprijs worden betaald voor 1 van de 20 ligplaatsen voor superjachten in de haven Port Hercule. Wie echter de duurste haven zoekt tijdens periodes waarin er geen bijzondere evenementen zijn, moet naar Italië. In de haven van Capri zijn er 10 ligplaatsen beschikbaar voor superjachten. Het zonnige eiland voerde in 2010 de ranglijst van duurste jachthaven ter wereld aan met een gemiddeld liggeld van € 2.900,- per dag.

Het jacht van koning Albert

Het superjacht van de koning van België is wat bescheidener van formaat en prijs dan de Eclipse, maar het geeft natuurlijk wel extra cachet aan de reis wanneer drie mariniers zich inschepen om voor de beveiliging te zorgen. De naam van het jacht, dat in Italië is gebouwd, bestaat uit een samenvoeging van de naam van de koning en zijn echtgenote Paola, namelijk Alpa.

Zelf ervaren

Heeft u na al deze droomjachten zelf ook wel zin om het water op te trekken en de vrijheid van het varen te ervaren? Dat kan heel eenvoudig met een jachtcharter. In België is het zo dat een vaarbewijs niet nodig is wanneer de boot niet langer is dan 15 meter en maximaal 20 km/u vaart. Wanneer u liever eerst wat ervaring op wilt doen, dan kunt u uiteraard kiezen voor een lesje van de instructeur. Vlaanderen beschikt over een van de dichtste waternetwerken van Europa met bijna 1000 km aan bevaarbare rivieren en kanalen. Een hele wereld om te ontdekken!