Wat heb je nodig om in huis yoga te gaan doen?

 • Lekker zittende kleding: Dit kan kleding zijn die je normaal tijdens het sporten gebruikt. Het liefst geen broek van spijker stof want deze zit te strak en dat beperkt je dan ook te veel in je bewegingsvrijheid.
 • Een rustige ruimte: Tijdens de oefeningen wil je niet gestoord worden. Als er steeds mensen naar je toe komen om dingen te vragen, word je afgeleid en is het lastiger je goed te concentreren op de yogaoefeningen. Dus ook geen televisie, telefoon en radio.
 • Een matje: Door de mat heb je grip en glijd je niet weg. Voor een paar euro heb je al een voordelige mat. Probeer de mat uit en ervaar wat je prettig vindt. Daarna kun je altijd nog meer geld uitgeven in een grotere mat.
 • Een yogablok: Een aantal yogaleraren gebruiken geen blokken omdat ze dit onzin vinden. Andere mensen gebruiken geen yogablok omdat ze hiermee te veel op een beginner lijken. Een blok gebruiken is erg handig bij de oefeningen waarbij je moeite hebt de oefening uit te voeren.
 • Een meditatiekussen: Het kussen zorgt ervoor dat je comfortabel zit tijdens de ontspanningsoefeningen. Met een meditatiekussen is het gemakkelijker je bekken wat naar voren te kantelen, waardoor je beter rechtop zit en dus minder spanning in je lichaam voelt.

Neem dus een fijn moment voor jezelf, zodat jij je accu weer kunt opladen.

Routine

Als je alle benodigdheden compleet hebt, gaan we bezig met de routine. Een vaste routine hebben is veel eenvoudiger, want dit zorgt er voor dat je goed bewust bent wat te doen. Bovendien is het eenvoudiger de routine vol te houden.

Een doorsnee Yogales ziet er als volgt uit

 1. Ademhalingsoefeningen of een korte meditatie
 2. Opwarmen met wat eenvoudige oefeningen
 3. Houdingen en series
 4. Afbouwende houdingen
 5. Savasana
 6. Meditatie

Afhankelijk van de tijd die je kunt vrijmaken voor je yoga oefeningen kun je variëren met de yoga oefeningen.

Doel

Het doel van yoga is persoonlijke ontwikkeling zodat jij je beste zelf wordt. Je moet dus alle obstakels overwinnen. Als het je niet lukt de dicipline op te brengen regelmatig oefeningen te doen, verander je niet en ontwikkel jij jezelf dus ook niet verder.

Mocht je er dus niet in slagen om tijd te reserveren voor persoonlijke groei, verandert er dus ook niets in je leven. Ga jij deze uitdaging aan, al zie je er als een berg tegenop, is het een kwestie van tijd tot je op een niveau belandt, waarop je boven jezelf uitgestegen bent.

De uitdaging is dus om een ‘geestgesteldheid’ te creëren die obstakels bij yoga zal overwinnen.