De eerste theorie van het ontstaan van de Haflingers is dat ze oorspronkelijk afkomstig zijn van Bourgondië. De paarden werden gekruist met andere paarden die afkomstig waren van het zuiden van de Alpen.

Met als het resultaat kreeg men de Haflingers. De tweede vermoedelijke origine afkomst is dat ze afstammelingen zijn van de oriëntaalse paard die in Tirol te vinden was. De paarden hebben ook invloed gehad van de Arabische paarden. De moderne Haflingers zijn tegenwoordig afstammelingen van de Arabische hengsten. Deze paardenrassen zijn ook afkomstig van Oostenrijk. Daar worden ze heel veel gefokt in stoeterijen. Het paard is ook bekend in andere landen zoals Italië en Duitsland. In Nederland werd het paard pas in de jaren zestig binnen ingevoerd.

De paarden hebben een schofthoogte van 1.4 meter. de manen hebben een blonde kleur. De staart is mooi en lang. Het paard heeft een kleine hoofd. Op het voorhoofd hebben ze meestal een witte aftekeningen. Het is vrij kenmerkende eigenschap bij deze  paarden. Ze hebben een goed opgebouwde rug en het is vrij sterk. De bene zijn goed sterk en krachtig. Het paard komt vaak voor in vos kleur. De ogen zijn klein en mooi.  De oren zijn kort en puntig.

De paarden hebben een goede uithoudingsvermogen. Het zijn vriendelijke en leergierige dieren. Voor kinderen zijn ze zeer geschikt.

Belgisch trekpaarden

Deze paardenrassen zijn afkomstig uit België. Het zijn vrij oude rassen. De belangrijkste kenmerk van deze paarden is dat ze heel groot en zwaar zijn. Zo hebben ze veel invloed uitgeoefend op andere zware paarden. De voorouders van Belgische trekpaard waren de Franse Ardenner. Deze paard was nog een zwaardere type dan zijn nakomelingen. Doordat het paard een goede lichaamsopbouw had, werd deze naar verschillende landen geëxporteerd.  In de vroeg jaren werden alle vaste eigenschappen opgesteld en het paard heeft nadien heel veel bekendheid gekregen.

Het paard heeft heel krachtige en sterke benen. De hals is goed gespierd en kort. Het heeft een grote hoofd. De oren zijn klein en recht. De zijn rond en klein. De hoeven zijn groot en goed gehard. Deze paarden hebben verschillende kleuren. Het meest voorkomende zijn zwarte, vos en bruine kleuren. De schofthoogte ligt meestal bij 1.60 meter. De rug is kort maar heel sterk. De borst is goed breed en sterk. De staart en de manen zijn lang en vol. De voorhoofd is wat breder. De neusgaten staan goed open.

Deze dieren zijn heel betrouwbaar. De paarden zijn heel bekend op de boerderijen. Daar worden ze heel vaak gebruikt voor trek lasten. Ze worden altijd gekenmerkt door hun grote gewicht en sterkte. Ze werken heel snel en het zijn gehoorzame paarden. Hun uithoudingsvermogen is heel hoog.