Je hebt net ontdekt dat je zwanger bent en bent natuurlijk blij verast. Wat moet je nu eigenlijk als eerste doen als de test positief is? Eerlijk gezegd kun je het beste eerst even rust houden en genieten van je ‘geheim’.  Je hebt nog een hele tijd te gaan totdat de baby geboren wordt, dus tijd zat om alles te gaan regelen.

De eerste 3 maanden

Wanneer het nieuws dat je zwanger bent een beetje bezonken is ga je langzaam realiseren wat het betekent om zwanger te zijn. Waarschijnlijk heb je veel vragen, zowel praktische vragen als vragen over je lichaam en waar je rekening mee dient te houden. Daarnaast moet er een hoop geregeld worden.  De eerste 3 maanden kun je echter nog lekker ontspannen en rustig aan doen, er is daarna nog genoeg tijd om alles te regelen.

Voorpret en bekendmaken

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent delen je partner en jij een groot geheim. Probeer hier samen van te genieten voordat je het nieuws naar buiten brengt. Wat is er mooier dan samen een kindje krijgen? Veel aanstaande ouders vertellen hun familie en vrienden dat ze zwanger zijn na de eerste termijnecho. De kans op een miskraam na het eerste trimester is een stuk kleiner dan daarvoor. Het is natuurlijk aan jezelf of je echt 13 weken wilt wachten, of dat je het nieuws al graag eerder deelt.

Wees gezond

Waarschijnlijk is het overbodig op te vermelden, maar zodra je weet dat je zwanger bent is het belangrijk om geen alcohol meer te drinken, om te stoppen met roken en om geen drugs te gebruiken. Daarnaast kan het gebruik van sommige medicijnen schadelijk zijn voor je baby, en is het slikken van foliumzuur belangrijk tot je 10 weken zwanger bent.

Zorg dat je genoeg slaapt, gezond eet, genoeg groente en fruit eet. En houd rekening met de dingen die je beter niet kunt eten wanneer je zwanger bent.

Verloskundige

Je kunt direct nadat je weet dat je zwanger bent op zoek gaan naar een verloskundige. Je gaat dan een afspraak maken voor de eerste controle die je hebt als je 9 weken zwanger bent. De verloskundige is de persoon die je gedurende je zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd overal mee helpt. Je kan naast de termijnecho’s ook een pretecho of een geslachtsbepalende echo laten maken. Dit zijn extra opties waar je voor kunt kiezen.

Geniet van je zwangerschap

Probeer zoveel mogelijk te genieten van je zwangerschap en doe het rustig aan. Na de eerste 3 maanden kun je gaan kijken wat je verder allemaal moet gaan regelen. Er komt een hoop kijken bij de voorbereidingen voor de geboorte van jullie kleintje.