Het is sinds oktober 2006 niet meer wettelijk verplicht een verzekering voor een elektrische fiets af te sluiten. Wanneer u schade (aan anderen) veroorzaakt met uw elektrische fiets dekt de reguliere particuliere aansprakelijkheidsverzekering de kosten. Voor uitbetaling bij diefstal en schade (door anderen) kunt u wel een aanvullende verzekering afsluiten, afhankelijk van waar u woont is dat soms wel verstandig zeker als het een kostbare elektrische fiets betreft.

Aanbieders verzekeringen elektrische fiets

Binnen Nederland bieden twee commerciële bedrijven een specifieke verzekering tegen diefstal en schade van/aan elektrische fietsen aan:

  • Enra / de nationale elo-fietsverzekering
  • Unigarant / de elo-bike verzekering

Beide bedrijven bieden zowel een cascoverzekering (verzekerd tegen diefstal en schade) als een enkele diefstalverzekering aan. Het is ook mogelijk voor tweedehandsfietsen deze beide verzekeringen af te sluiten. Een andere optie is het afsluiten van een pech service, snelle hulp bij pech onderweg.

Ook de Vereniging ANWB biedt een verzekering tegen vandalisme/beschadiging en diefstal van elektrische fietsen (nieuw en tweedehands) aan. Leden krijgen hierop 5% korting. Via de site kunt u zelf online de hoogte van de premie berekenen voor een periode van drie of vijf jaar. Aanvullende verzekering is mogelijk voor accessoires aan de fiets. In een compleet verzekeringspakket zijn ook rechtsbijstand en verzekering bij ongevallen opgenomen. De ANWB claimt dat deze verzekering door de Consumentenbond als beste is beoordeeld in de categorie verzekering van elektrische fietsen.

België kent geen speciale verzekeringen voor dit type fietsen maar bij sommige verzekeringsmaatschappijen kunnen elektrische fietsen mee worden verzekerd.

Voorkomen van diefstal elektrische fietsen

De verzekeringsmaatschappij zal bij het afsluiten van de verzekering vragen naar het framenummer en ook naar het merk en type slot (ART- goedgekeurd veiligheidsslot) en het sleutelnummer.

Met de invoering van framenummers is de handel in gestolen fietsen moeilijker gemaakt. Een gestolen fiets kan na aangifte worden opgezocht in het fietsdiefstalregister. Het is goed dit framenummer zelf ook te noteren en bij de hand te houden bij uw aangifte, en/of een foto hiervan te nemen.

Schade aan uw fiets en diefstal kunt u ook voorkomen door de elektrische fiets zoveel mogelijk binnen te stallen (op een droge plek ten behoeve van het behoud van de accu).