U bent een kunstliefhebber en houdt van schilderijen en/of beelden van gerenommeerde kunstenaars. Aankopen van deze kunst is meestal prijzig. Tegenwoordig is er ook een goedkopere optie: de kunstuitleen of kunstverhuur.

Kunst van gerenommeerde kunstenaars is natuurlijk prachtig, maar het is vaak duur in aanschaf. U bent liefhebber van kunst, maar financieel is dit haast onbereikbaar. O.a. voor deze mensen, maar ook voor bedrijven en instellingen is er de kunstuitleen of kunstverhuur. Kunstuitleen of kunstverhuur wordt meestal gedaan voor schilderijen en of beelden.

Hoe gaat kunstuitleen precies in zijn werk?

U huurt één of meerdere kunststukken tegen een vooraf afgesproken huurtermijn, meestal voor één jaar met stilzwijgende verlenging en een opzegtermijn van twee maanden. U kunt veelal kunst huren bij kunstgalerieën of bij sommige kunstenaars rechtstreeks. Voor meer informatie over kunstuitleen van de encyclopedie Wikipedia, klik hier.

De voordelen van kunstverhuur

In tegenstelling tot het aankopen van kunst, kunt u in de meeste gevallen op verzoek de gehuurde schilderijen of beelden laten vervangen door andere kunst. Op die manier heeft u regelmatig nieuwe stukken kunst in huis of op kantoor staan.

Door de “lage” maandelijkse kosten is kunstverhuur voor veel mensen en bedrijven of instellingen bereikbaar.

U hoeft de kunst niet te verzekeren. De verhuurder is meestal verzekerd voor schade aan de kunst. Vraag wel goed naar een eventueel eigen risico ook bij vervoer!

De nadelen

Indien het gehuurde beeld of schilderij bijvoorbeeld wordt verkocht, bent u meestal verplicht de schilderijen of beelden om te ruilen voor andere kunst. Bij aankoop van een schilderij of beeld, kan dit natuurlijk niet omdat u de eigenaar bent.

U heeft meestal een overeenkomst voor een vooraf afgesproken periode. Deze overeenkomst kan vaak niet zonder betaling van een boete of in het geheel niet voortijdig worden beëindigd.

De voordelen van kunstverhuur voor schilderijen en beelden, afgewogen tegen de nadelen, is kunstuitleen een goede optie voor mensen of bedrijven en instellingen die tegen lage kosten kunst willen hebben op kantoor of in huis, van gerenommeerde kunstenaars.