Optimaal genieten van wijn

  • Flessen rode wijn

In Nederland neemt de consumptie van bier al een aantal jaren af, terwijl de consumptie van wijn nog steeds stijgt. Maar ook de kwaliteit van de wijn die we drinken neemt toe. En als je investeert in een kwaliteitswijn, dan wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat deze optimaal tot zijn recht komt wanneer hij gedronken wordt.

Temperatuur

De rode wijn is erg gevoelig voor temperatuur en een te hoge of te lage temperatuur tijden het drinken kan zorgen voor een nare proefervaring.

Rode wijn hoort op kamertemperatuur te zijn , maar zorg ervoor dat het niet boven de 20 graden uitkomt. Als de wijn namelijk te warm is dan verlaat de alcohol het glas sneller dan de overige vluchtige stoffen. Hierdoor raakt het bouquet van de wijn uit balans en geeft de wijn een zure indruk.

De fles ontkurken

Bij het ontkurken van de fles wijn is een goede kurkentrekker van groot belang! Let erop dat het spiraal open is en lang genoeg is om de onderkant van de kurk te bereiken.

Schimmel en schoonmaken

Voordat je de fles ontkurkt kun je het beste de top van de kurk even met een nat doekje schoonmaken, hier bevindt zich namelijk de meeste verontreiniging. Met name bij oudere wijnen ontstaat op de top van de kurk vaak een schimmellaag, al dan niet opgedroogd. Deze laag ontstaat doordat de wijn in zijn jeugd (doordat de fles te vol zat of door temperatuurverschillen) iets van zichzelf naar buiten heeft geperst langs de kurk. Zo’n druppel verzuurt dan, bederft en vormt een schimmel die zolang het vochtig is blijft leven en zelfs de top van de kurk in de loop der jaren kan aantasten. Hierdoor ontstaat het bekende kurkeffect (muffe kurk).

Decanteren van wijn

Maak nadat de kurk van de fles rode wijn is gehaald de hals van de fles ook voorzichtig aan de binnenkant schoon en wek de wijn nu uit zijn slaap. Dit houdt in dat rode wijnen zoveel mogelijk met zuurstof in aanraking moeten komen, zodat de geur- en smaakeigenschappen optimaal worden geactiveerd. De beste manier om dit te doen is door de rode wijn rustig over te gieten in een schone karaf. Controleer van te voren wel even of er in de karaf geen wijnresten zijn achtergebleven van de vorige rode wijn die u heeft genuttigd. Deze zouden tot verzuring kunnen zijn overgegaan en dit zou de smaak van uw nieuwe fles rode wijn negatief beïnvloeden.

2018-02-12T09:31:02+00:00