Franse wijn

Frankrijk is van oudsher één van de grootste producenten van wijn ter wereld. Vanaf de Romeinse tijd wordt er in het land al op een gestructureerde en systematische manier wijnbouw bedreven. Inmiddels kent de Franse wijnbouw een indeling in vier verschillende klassen, waarbij iedere klasse voor een bepaald kwaliteitsniveau staat. Deze klassen bestaan uit Vin de Table, Vin de pays, Vin Délimité de Quialité Supérieure en de Appellation d’Oirigine Controlée.

Een rijke geschiedenis

Het Franse platteland kent een rijke geschiedenis en een unieke levensstijl, gebouwd om de prachtige mozaïek-vormige wijngaarden. De Franse wijnboeren hebben al meer dan tweeduizend jaar aan ervaring opgedaan en hebben de kwaliteit om hun wijnen continu te blijven verbeteren. Dankzij hun grondige kennis van het klimaat, de wijnstokken en de bodem weten de Fransen hun wijnbouw tot in de puntjes te perfectioneren. Alle wijnen uit Frankrijk zijn geproduceerd volgens de strengste kwaliteitsnormen, of het nu om een Vin de Table gaat of een hoogwaardige Appellation d’Origine. Deze Appellations d’Origine worden sinds 1936 toegekend aan de meest hoogwaardige Franse wijnen binnen een afgesproken streek. Deze Appellation wijnen worden bereid volgens de strengste normen ter wereld en kennen daardoor een bijzonder karakter. Door middel van het toekennen van deze AOC’s wordt dit karakter beschermd waardoor de unieke smaak wordt gewaarborgd. Naast de Appelations kent Frankrijk ook de Vins de Pays, een jonge categorie die gekenmerkt wordt door een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Deze wijnen kennen minder hoge eisen en de wijnboeren hebben meer vrijheid in het kiezen van het druivenras.

Unieke Franse wijnen

In Frankrijk gebruikt men voor de wijn tegenwoordig enkel nog het sap van de verse druiven. Uitzondering hierop is de uit de Jura afkomstige vin de paille, waarbij de druiven na het oogsten een tijd worden gedroogd op een laag stro. Deze unieke manier van drogen zorgt voor het toenemen van de concentratie suiker in het sap, waardoor de wijn een zoete en fruitige smaak krijgt. Zo kent de Franse wijnbouw vele soorten Franse wijn die ieder een uniek karakter kennen met de hoogst mogelijke kwaliteitseisen.

2017-01-15T14:52:14+00:00