Rosé wijnen

Eigenlijk is dit een lichtrode wijn waarbij de schillen voor de gisting maar heel kort in contact blijven met het sap of soms ook tijdens de gisting kortstondig aanwezig zijn geweest, maar veelal bedraagt dit niet meer dan 24 uur. In ieder geval staat vast; het is een heerlijke verkwikking bij een lichte barbecue of tijdens een warme zomeravond op een rustig terras tussen de zacht wuivende loofbomen, waar ook ter wereld.

Hoe ontstaat de roze kleur?

In bepaalde streken hebben de druivenschillen zoveel kleurstof (anthocianen) dat er al voldoende roze kleuring ontstaat tijden de persing. Over het algemeen gesproken wordt rosé gemaakt van blauwe druiven, maar er zijn ook soorten (bijvoorbeeld in Portugal) waarvoor druiven met van nature gekleurd vruchtvlees worden gebruikt.

Ook komt rosé soms tot stand door witte wijn te mengen met een beetje rode wijn, hoewel het in bepaalde landen niet is toegestaan om dit te doen. Rosé wijn is geen bewaarwijn en moet net als een witte wijn koel worden gedronken om optimaal van de frisse smaak te kunnen genieten. Er zijn wereldwijd vele soorten rosé te vinden waarvan de uit de (Rhône) Anjou afkomstige Tavel een begrip is.

Onderhevig aan trends

De rosé wijn is erg onderhevig aan trends. In de jaren zeventig was deze wijn bijvoorbeeld erg in trek, maar gaandeweg nam de interesse voor de rosé wijn weer af. Eind jaren negentig kwam de rosé wijn weer in opkomst en is populair gebleven tot aan vandaag de dag.

Aan die opkomst ligt het volgende ten grondslag; uit diverse windstreken zoals Spanje, Portugal en Frankrijk zijn betere kwaliteiten ontstaan en ook een breder assortiment. Ook al wordt vaak aangenomen dat rosé wijn een lichte wijn is zijn er ook diverse soorten die tot 12% alcohol kunnen bevatten en in de smaak veel pit en potentie hebben.

Spanje doet op het gebied van rosé goed zijn best, onderstaand sommen we een paar Spaanse rosé wijnen voor je op.

– Uit de Penedés komen rosé wijnen gemaakt van de garnatxa druif, deze heeft een mooie droge en frisse smaak;

– Een rosé wijn met bubbels; Cava rosado Brut. Een sprankelende vol, fris en fruitige, maar droge cava;

– Uit de Costa Brava komen rosé wijnen gemaakt van de Cabernet Sauvignon. Ook vind je hier de licht mousserende rosé van Amprudán.

– Last, but zeker not least, de rosé wijn uit Navarra, gemaakt van de grenache druif.

2017-01-15T14:42:14+00:00