Steeds meer bedrijven en woningen willen werken aan het project duurzaam bouwen. Iedereen wil graag zijn steentje bijdragen aan de natuur en dat is voor de wereld een zeer goed initiatief.

Hoe meer we duurzaam gaan bouwen hoe minder grondstoffen we gebruiken. Bij het duurzaam bouwen houden we niet alleen maar rekening met de stroom maar ook welke materialen we gebruiken of welke materialen we kunnen hergebruiken bij bijvoorbeeld een verbouwing van het pand/huis.

Regels voor duurzaam bouwen

Als een bedrijf of u als consument duurzaam wil bouwen dan moet je wel letten op verschillende regels. De regels staan beschreven in het bouwbesluit 2012. In dit besluit staan verschillende regels over hoe iets gebouwd moet zijn en dat het geen gevaar mag oplopen voor de omwonende. Deze regels zijn wel de minimale eisen die gesteld zijn en het kan dus altijd nog duurzamer maar dat ligt dus aan uw eigen keuze.

Bekende strategieën voor duurzaam bouwen

Trias Energetica
Je kunt het al wel een beetje uit de tekst halen (energy). Deze techniek is de oudste in de running en wordt gericht op het energie gebruik van de mens.

Trias Ecologica
De trias ecologica is een plan dat bestaat uit 3 stappen. De 1e stap is het bij het bouwen te letten op het zoveel mogelijk verminderen van afval. De 2e stap is het afval wat weg moet te kunnen hergebruiken om zo geen afval wordt weggegooid. De 3e strategie is dat je brandstoffen moet gebruiken die eindigen zoals materialen of fossiele brandstoffen.

 IFD-Bouwen
IFD staat voor Industrieel, flexibel en demontabel Bouwen. Deze techniek houdt zich niet alleen maar bezig met de materialen die er gebruikt worden of hoe de material gebruikt worden maar hier houden ze ook rekening mee hoe het bouwproces precies in elkaar zit en of alles wel perfect op elkaar aansluit zodat ieder persoon zijn werk het snelst kan doen en hierdoor de natuur hier minder onder lijdt.

Triple P benadering:
De triple P benadering staat voor People, Planet, Profit. Je kunt bij deze strategie denk dat bijvoorbeeld een huis zeer milieuvriendelijk is gemaakt en dat het met de goedkoopste middel allemaal perfect en goed werkt alleen dat de persoon er zelf niet in wil werken. Dit conflict is dus niet duurzaam omdat je op deze manier niet luistert naar elke mening en dus niet duurzaam is gemaakt.

Slimbouwen 
De techniek zegt het al “slim bouwen” gebruik je eigen fantasie en laat je informeren door experts die verstand hebben van duurzaam bouwen. Via deze manier komt je huis het beste uit de bus en zorgt het voor een prachtig mooi eindresultaat. 

Subsidies

Je wilt zelf graag duurzaam bouwen maar is er misschien ook een mogelijkheid om misschien een subsidie te krijgen voor je eigen bouw omdat je toch mee denkt aan de natuur en graag duurzaam wilt bouwen?  ja die zijn er, er zijn 3 verschillende. De groenregeling is geldig voor mensen die vastgoed hebben en dit via een goedkope manier willen financieren. De tender NESK is alleen voor scholen en kantoren die een energie zuinige oplossing zoeken. De 3e regeling is de MIA deze regeling is voor bedrijven heel aantrekkelijk omdat ze via deze regeling belastingvoordeel kunnen krijgen op hun duurzame financiering. Er zijn wellicht ook 4e instanties die u subsidies kunnen geven zoals de gemeente of uw provincie. Vraag eens rond en misschien kun je wel op een zeer goedkope manier duurzaam bouwen/verbouwen.

MJOP (Meerjarig onderhoudsplan)

Voor optimaal vastgoedbeheer is het verstandig een MJOP op te stellen. Tegenwoordig kan dit met behulp van speciale computersoftware, waardoor u zeker bent dat u niets vergeet.