Hoe belangrijk een bhv-cursus is, zal je pas merken als er daadwerkelijk iets gebeurd op de werkvloer. Een bedrijfshulpverlener heeft namelijk veel verstand van verschillende zaken op het gebied van calamiteiten binnen een bedrijf. Het is daarom belangrijk dat iemand binnen het bedrijf een cursus bedrijfshulpverlening heeft gevolgd.

De onderwerpen die aan bod komen in de cursus bedrijfshulpverlening zijn divers. Het gaat namelijk om een theoretisch en een praktisch deel. Dit is ook weer onder te verdelen in een aantal onderwerpen, namelijk: eerste hulp, brandbestrijding, het communiceren, ontruimen en alarmeren van de hulpdiensten en het gebruik van de AED.

Inhoud van de cursus bedrijfshulpverlening

Eerste hulp verlenen binnen een bedrijf is zeer belangrijk. Het gaat om het herkennen van verschillende soorten wonden en het behandelen hiervan. Denk aan het leggen van verbanden.

Bij het bestrijden een beginnende brand vereist ook een goede kennis. Niet alles kan zomaar met water worden geblust. Soms is een poederblusser of een blusdeken een betere oplossing. Daarnaast moeten de brandweerdiensten op de juiste manier worden geïnformeerd over de brand die is ontstaan.
Ook het communiceren, ontruimen en alarmeren van hulpdiensten is belangrijk. Zo moeten zij duidelijk worden geïnformeerd zodat ze weten met welk materieel ze uit moeten rukken en met hoeveel eenheden ze waar ter plaatsen moeten zijn.

Tenslotte is er het werken met de AED. De AED ofwel een automatische elektronische defibrillator, is voor een eventuele hartstilstand die kan optreden. Wekelijks zijn er tot wel 300 hartstilstanden. Stel dat er wat gebeurt op de werkvloer, dan is bedrijfshulpverlening zeer gewenst en belangrijk.

Heb je dus nog geen bedrijfshulpverlening op de werkvloer, zorg er dan wel voor dat dit gaat veranderen. Een bhv cursus is namelijk verplicht in Nederland en elke organisatie moet er één hebben.